Dit is een lijst met veel gestelde vragen (frequently asked questions). Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!
I don't speak Dutch, will this be a problem!?
Mention it when you sign up for the introduction course so we can make sure your instructors speak English. The GKV has some international members – mostly RUG staff and students – and we welcome more.
Wanneer zijn de clubavonden?
We hebben wekelijks een clubavond (basistraining) op de woensdagavond, met achteraf gezellig napraten met een drankje aan de bar.
Kan ik mijn eigen boot stallen bij de GKV?
Ja, het is mogelijk een ligplaats aan te vragen. Soms wordt er met een wachtlijst gewerkt.
Wat kost de introductiecursus?
De prijs van de introductiecursus is 60 euro voor volwassenen, 45 euro voor studenten en 35 euro voor jeugd onder de 18. Hiervoor krijg je vijf lessen van twee uur en mag je meevaren met een beginnerstocht. Als je na de introductiecursus lid wordt van de GKV, dan wordt het cursusgeld in mindering gebracht op het lidmaatschapsgeld van het eerste jaar.
Wat kost het lidmaatschap?
Zie de pagina Lid Worden voor de tarieven.
Kan ik materieel lenen van de club?
Jazeker! Je kan zowel bij de introductiecursus als later als lid gebruik maken van verenigingkano's, en uitrusting zoals een spatzeil, peddel en zwemvest.
Ik ben geen lid, kan ik ook boten huren bij jullie?
Helaas is dit niet mogelijk.
Hoeveel tochten hebben jullie per jaar?
In het seizoen (grofweg van april tot oktober) wordt er vrijwel elk weekend een toer- of zeekanotocht georganiseerd.
Moet je kunnen zwemmen om mee te kunnen doen als lid/met de introductiecursus?
Ja, kunnen zwemmen is verplicht.
Kan ik vrijblijvend een keer meevaren?
Als je al voldoende ervaring hebt, is dit een goede manier om kennis te maken met onze vereniging. Als je echter zelden of nooit gevaren hebt, raden wij aan om de introductiecursus te doen. Op die manier raak je vertrouwd met het varen in onze boten en met de vereniging.
Wat voor kleren moet ik aan voor tijdens het varen?
Bij de introductiecursus krijg je apart instructie over kleding die je het best kunt dragen. Zie ook de pagina Veiligheid.
Wat voor boten heeft de GKV?
De club beschikt over een groot aantal vlakwaterkano’s, zowel voor kinderen als voor volwassenen, zeekano’s van verschillende types, wildwaterboten en poloboten. Ook beschikken wij over enkele open kano's (Canadezen) en een aantal sup-boards.
Sla je snel om met een kajak?
Tijdens de introductiecursus en vooral als je net begint met varen kan het gebeuren dat je omslaat. Als je wat meer ervaring krijgt, komt het al snel niet meer voor. Als je gaat kanoën op zee of wildwater moet je al flink geoefend hebben met reddingen en eskimoteren.
Is kanoën geschikt voor alle leeftijden?
Jazeker! Onze oudste varende leden zijn begin tachtig, en onze jongste vaarders zijn een jaar of 12.
Ik heb een handicap, kan daar rekening mee worden gehouden?
Absoluut. Geef het wel door aan je instructeur of bij je aanmelding en geef ook aan wat voor jou het kajakken een prettige ervaring kan maken.
Welke watersportdiploma's kan ik halen bij de GKV?
Bij de GKV kan je de diploma's van het Watersportverbond halen. Echter, welke cursussen gegeven worden varieert per jaar en is afhankelijk van hoeveel animo ervoor is. Voor diploma's zoals Zeevaardigheid (ZV) en Zeevaardigheid Extra (ZVE) verwijzen wij naar de opleidingskampen van de NZKV of Peddelpraat.
Ik heb een eigen kajak, kan ik die ook gebruiken om mee te varen met een cursus of tocht?
In de meeste gevallen wel. Het beste is om even contact op te nemen.
Is er mogelijkheid om te douchen na het varen en de introductiecursus?
De GKV beschikt over aparte heren- en dameskleedkamers die zijn voorzien van lekker warme douches. Wel zo fijn omdat het water soms best koud is in het voor- en najaar!